Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Auge_Saint-Medard Arcus_volaris_superficialis Awendaw Haakon_IV_el_Viejo Atenea_(desambiguacion) Asterix_&_Obélix:_Misión_Cleopatra Argentina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Squaw_Valley_1960 Mones_Quintela Higuera_de_vargas Molloy Areteo_de_capadocia Mordella_kanoi Mollerusa_(Lerida) Arterias_interóseas_plantares_del_metatarso Motín_de_tropas_griegas_de_1944 Gurues_Sij Anthony_Caruso Guamatela Mitología_babilonica Athelas Hillcrest_(Texas) Montañas_Hida Andrew_jackson_grigsby Andres_Baiz Hierodula_philippina Auto-ayuda Guillaume_Farel Ano_390 Archibald Grosso_Concerto Android_G1 Huracan_Floyd_(1999) Area_natural_protegida_El_Uno Hipselosaurio Andres_Chabrillón Hugo_Candelario Mordellistena_bihirsuta Guarijio High_tech Hemicránea Monoxia_inornata Millionbøf Han_Zheng Avenida_Entre_Ríos Ano_1 HD_139664 Misión_de_Santiago_de_los_Coras_Aniñí Mosel-Saar-Ruwer_(región_vinicola) Halcón_de_cola_roja Astral Asociación_Nacional_de_Televisión_de_Chile Humboltia_lamellaris Arrayou-Lahitte Harald_Kidde Audouville-la-hubert

html map