Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Xuanhuasaurus Club_Deportivo_Tenerife Akwá Clavier-Ubung Welsh_breakfast Chrysiptera_annulata Visión_(cómic) Zostera_nodosa Zacarías_Martínez_Núnez Achala Villefranque_(Pyrénées-Atlantiques) Aconitum_theriophonum Citrus_reticulata_var_chrysocarpa Akira_Sendoh Villa_di_chiavenna Aldred Videojuego_Klax Zoran_Maroević Club_Deportivo_Iruña Agudo Abbas_Attar Ciberperiodismo_fuera_de_Espana Agostino_Carlini College_Area XII_Arrondissement Coalición_contra_la_Impunidad A_day_in_the_life_(the_beatles) Club_de_Deportes_Naval_Sociedad_Anónima Vision_fantastica Wirta Acacia_macracantha_var._glabrens Academia_de_Santa_Cecilia_de_Roma Verjóvskoye_(Krasnodar) Vanessa_Blue Wayne_Coyne Xel_Há Cinesiologia_sicológica Zivinice_(Federacion_de_Bosnia_Herzegovina) Checksum Vesícula_de_secrecion Coaling Claudio_Enria Aeropuerto_de_dresde Aguila_moñuda Zosterornis_latistriatus Charlestown_(Nuevo_Hampshire) Walon Acis_(planta) Valle_de_Hunter Valdeiñigos Variación_lingüistica Abraham_Munting Ciencia_marginal Akbar_Ganji XHSFJ-TV

html map