Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Tintinábulo Segunda_Filipica Trans_en_Provence Tarsicio_Herrera_Zapién Sabor_(fisica_de_partículas) Sebkha_de_Orán Sva_ters Simbología_alemana Sarpsborg_08_FF Tlemcen_(vilayato) Terminator_4_Salvation Sindrome_de_Creutzfeldt-Jacob Salles-sur-Garonne Sardinella_zunasi Soroche Sumbiarsteinur Sudán_III Sufragio_universal Taking_Chance TelmexTV Serie_original_de_Disney_Channel Savoia_Marchetti_S_M_81 Torre_del_castillo_de_torrente San_Sisebuto Saint-Bauzély Sémola Terremoto_de_Gorgona_de_2007 Selección_de_fútbol_sub-15_de_Islandia Shear_Genius The_Index Thomas_Midgley_Jr. Security_Association Salmón_(color) The_Valley Torre_Bicentenario Salomón_Ponce_Aguilera Salsa_de_siete_capas Strix_occidentalis Solanum_trongum Selección_de_básquetbol_de_República_Centroafricana Sofía_de_Wittelsbach_(1630-1714) Segundo_en_Español Tanque_Mark_IV Stenotarsus_nigerrimus Sloanea Sarit_Hadad Santa_Eustoquia Saint_Gengoux-le-National Terror_Rojo_en_Espana The_Sign_(álbum_de_Ace_of_Base) Terrell_Myers San_Jorge_(Castellón) Saint_Etienne-en-Cogles Temnaspis_squalidus Segunda_Division_B_de_España_2007/08

html map