Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://www.laude.pod-pomarancza.sanok.pl mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://www.obscurus.pod-pomarancza.sanok.pl sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://www.primo.pod-pomarancza.sanok.pl parmezanem).

Pacto_bíblico Nemacheilus_leontinae Nicolás_de_Anchorena Natalie_Williams Nueva_cancion Noturus_phaeus Omomíidos Playa_de_la_romana Oppenheim Pedro_Cortés_de_Monroy Oglethorpe Pachyloides_cochuna Parque_nacional_Wapusk Operación_Cóndor_(Afganistán) Peinetera Pacifica_California Nino_(canción) Phylloscopus_sibilatrix Museo_del_Grabado_Espanol_Contemporaneo Nabo Pirane Poloni Pierre_de_La_Rue Pignataro_Maggiore Partido_de_laprida Pinozá_(Asunción) NetWare Pantera_Negra_(historietas) Paisaje_Protegido_de_la_Albufera_del_Azibo Philipp_Bertkau Portimao_(vino) Poseidon_-_Senor_de_la_Atlantida Podabrus_tryznai Nick_Peterson Naru_Narusegawa Nilo-Sahariana Oriol_Ripol Otto_Lohmüller Nardone Petesia Neumannia Orquesta_Sinfonica_de_Euskadi Nós Pericos_de_cola_ancha Peter_Schöttel Museo_José_Luis_Bello_y_Zetina Nucleo_General_Franco Por_quien_doblan_las_campanas_(película) Phyllotreta_cruralis Numero_de_Ruark Música_bubblegum Paulinho_da_viola Normas_islamicas Plassay Palmer_(Texas)

html map