Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

A_Confederacy_of_Dunces Agne_Berenice_Contreras Clasificación_para_la_Eurocopa_2012 Vanonus_macrops Abbco_rotana_hotel Zosterops_natalis Villa_Candelaria China_(Texas) Ziyadat Zdeněk_Pouzar Agrupación_de_Fuerzas_de_Operaciones_Especiales Chiozza Yoshijirō_Umezu Vomitorio Chuña_Huasi Abierto_de_australia_2007_dobles_masculinos Chôro Academias_valencianas Vasilis_Xanthopoulos Colméry White_Walls Aeropuerto_Internacional_de_Vilna Cono_truncado Complejo_de_Ulises Aeroport Xkanchakán Westfield_MainPlace Cohors_I_Lemavorum_civium_romanorum Vandasina Aftershave Acueducto_de_Acambaro Abergement_le_Petit Villa_Lago_Azul William_of_Baskerville Accidente_aéreo_del_C_130H_Hercules_en_Indonesia_de_2009 Aequidens_pulcher Albillo Agalmyla W.F.Hillebr. Constitucion_de_1857 Complemento_sintactico Ciudad_de_Estacion_Juárez Cheseaux_sur-Lausanne Welles-Pérennes Condado_de_Castellar_de_la_Frontera Zuzana_Hejnová Charlene_de_Monaco Aldine_Independent_School_District Clásico_del_Clásico_del_Oriente_Colombiano Chilpancingo_(estacion_de_Metrobus) Adhesion_de_Turquia_a_la_Union_Europea Ven_a_jugar_con_Pipo Wainuia_fallai Ach_Gott,_wie_manches_Herzeleid,_BWV_3 Condesa_Sancha_de_Aragón

html map