Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Caso_de_la_Organizacion_Militar_Trotskista_Anti_Soviética Batalla_de_ceriñola Carlos_Huertas Bill_Rafferty Batalla_de_Vilcapugio Canción_del_cachanilla Chancho_en_piedra Blair_Witch_Volume_1_Rustin_Parr Bautismo_en_el_Espiritu_Santo Ca'_d'Andrea Casas_del_puerto Bathymasteridae Campeonato_de_Gipuzkoa_de_Trainerillas Born_Again_(álbum_de_The_Notorious_B.I.G.) Ceré-la-Ronde Batalla_de_Sibota Benuza_(León) Baritono_Martin Castillo_de_Ambra Burrock'n'roll Cardo_(desambiguacion) Biscutella_longifolia Carlos_Medinaceli_Lizarazu Cabra_de_Mora Cesar_Andrés_Carignano Canton_de_Orgon Cañón_del_Colca Box_Of_Scorpions Centaurium_umbellatum_subsp._majus Cenilgos Calendario_perpetuo Carles_Mani Bandera_neozelandesa Blas_de_Villate,_conde_de_Valmaseda Baldricus_Dolensis Bersac_sur-Rivalier Años_500_a_C Bajo_Aragon_(Zaragoza) Camel_Yamaha_Team Bed-Stuy_(Brooklyn) Callistola_varicolor Breeders Boury-en-Vexin Bencilato_de_3-quinuclidinilo Casabona Bolusanthus_speciosus Bozen Baltasar_de_Zuniga Bussières_(Alto_Saona) Bergrisar Cajon_y_entierro Belsito Calle_23_Avenida_Ely/Court_Square_(estacion) Blada Carlos_de_Albret

html map