Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

West_Forks_(Maine) Xenochalepus_trilineatus AZX_Monstrum Willy_van_de_kerkhof Via_rectal Abraham_nicolas_amelot_de_la_houssaye Viverista Villaobispo_de_Otero_(León) Abadia_de_cister Academic_Press Accademia_dell'Arcadia Aida_Cartagena_Portalatin Valle_de_la_Barranca Aeropuerto_Internacional_de_Richmond Vuela_Mas_Alto Abdelbaset_al-Megrahi Concordato_imperial Comerciales_de_televisión Zygia_oriunda Walsall_F_C. Zargochilus Actinometro Chimixclán Circuito_callejero_de_san_pablo Cohueso Condado_de_Cecil Zurdos Aguilas_Cibaenas Westfield_galleria_at_roseville Albertisia Vouthon_Haut Acetilacion Compás_de_cantero Agente_Z-55,_Misión_Hong_Kong Château_de_Tonquédec Consenso_(desambiguación) Consolas_de_sexta_generación Colonzelle Videoconsolas_de_septima_generación ARJ Yacimiento_arqueológico_de_Cercadilla Aeropuerto_de_Smolensk_Sur Congreso_Nacional_del_Ecuador Yishuv Verbesina_nodiflora Viorna_wyethii Cinchona_calisaya_var_vera Conservante_E-280 Valempoulieres Vilanova_de_Gabín Vía_Lactea Zgierz_(powiat) Aguts Colonización_del_Espacio Videografía_de_Lady_Gaga

html map