Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Comision_Asiatica_de_Derechos_Humanos W._David_Auris_Villegas A_Rose_for_Emily Zoológico_y_Jardín_Botánico_de_Eala Construcción_rural Cinchona_sprucei Wyssachen Vuelta_a_Portugal_2011 Constitucion_política_de_Mexico Albano_Bizarri Akysis_heterurus Xólotl Comocladia_angulosa Abadía_de_Moutier-d’Ahun Comida_instantanea Videojuego_arcade Acre_(estado) Valencia_Estacio_del_Nord Aeropuerto_(Metro_de_Boston) Condado_de_Río_Grande_(Colorado) Ahmed_Abd_Ali Akiballion_-_1 Virgen_de_las_Arenas Yulián_Mejía Comision_Nacional_del_Sida_de_Chile Valle_de_Tafí Consejería_de_Empleo_de_la_Junta_de_Andalucía Adam_Kazimierz_Czartoryski Achatinella_fulgens Zosimo Vuelta_al_País_Vasco_1930 Yábar Agrimonia_eupatoria_var._grandis Aguar_(Perú) Chthonius_nerjaensis Agave_campanulata Xuarez Conservacion_de_los_derechos_de_los_ninos Cine_3D XXX_milenio_a_C. Ajedrea_de_jardin Yorkville_(Ohio) Agustín_Ramon_Rodriguez_Gonzalez Acuerdo_de_benidorm Cimolestes Acentuador_de_sabor Agusti_Querol WP:ZP_M Acido_donítico Victor_Vicente_Robles_Valenzuela Violante_de_Aragon_y_Hungria Vazquez_Montalban Chioneinae World_library_of_folk_and_primitive_music_vol._1:_England Zortéa

html map