Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

D_Twizzy East_Porterville Copa_de_las_Comoras Distrito_de_Versailles EC_Bahia Dinastía_de_los_Severos Daniele_Gangemi Decubito Daxing'anling Dikylikostigma_preussii Dib-Buks Delicia_de_Buda Džems_Raudziņš Alexandria_Bay_(Nueva_York) Dualismo_iraní Ana_Belén_García_Milan Cuauhtémoc_(Monterrey_Metro) Dogo_Guatemalteco Diasteroisomero D._C._O._M. Ebro_F-100 Desdoblamiento_a_campo_cero Amango:_El_sueno_se_hizo_realidad Alfred_Firmin_Loisy Cómplice David_Silva Courcelles-sur-Viosne Ed_Grimley Dactylis_coespitosa All-Star_Game_de_la_NBA_1982 Dolichocis_yuasai EBMAS Alexandra_Danilova Algoritmo_de_Floyd Diputación_Provin­cial_de_Córdoba Echites_turrigerus Distrito_de_Bikaner Cordófonos_concheros Dave,_el_barbaro Crepis_succisifolia_var._mollis E-282 Copa_Ciudad_Viña_del_Mar_1976 Dos_perfectos_desconocidos Dos_fantasmas_y_una_muchacha Coptocephala_furthi Distrito_de_Fort-de-France Alfonso_Ussía Denisse_Laval Deportes_en_Uruguay Dinastía_Ch'in Alfredo_molano Delfin_chino_de_rio Crothersville_(Indiana) Convencion_para_la_Protección_del_Medio_Ambiente_Marino_del_Atlantico_del_Nordeste Der_Besuch_der_alten_Dame_(ópera)

html map