Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Isla_de_Helena Kashū Koschéi Jonathan_Hansen Kinki_Kids Iñigo_Sarasola_Laskurain La_Sacerdotisa_(Tarot) Keith_Murray_(rock) Liga_de_la_Union Limbo_(Teología) Jose_Miguel_Hernandez Liu_Chao-shiuan Juan_el_Bautista John_Thomas_North Lista_de_capítulos_de_Cosas_de_casa Juan_Vicente_de_Guemes_Pacheco Kaijiangosaurus Jose_Antonio_Gaztañeta Jose_Joaquin_Rojas_Gil Liga_Colombiana_de_Béisbol_Profesional_1953 Josué_Jesus_(nombre) Iván_Cisterna John_Dickinson Josué_Gollan Le_déjeuner_sur_l'herbe José_Jiménez_(organista) Juan_Anllo_y_Orrio Lenguas_maidu Lethrinops_albus Jacob_Bernoulli Jay_Carty Linea_Yūrakuchō La_Mata_de_Alcantara Las_acacias_(película) Jivá Johann_Gottlieb_Gahn Lhuître Liga_Mexicana_de_Beisbol_2009 Le_Bateau_ivre Legion_d'Honneur Leopoldo_Calvo_Sotelo_y_Bustelo Jamilena_(Jaén) Legio_IV_Scythica Jose_María_Vitier Juan_Antonio_Sañudo Lavandera_cascadena Las_Lagunas_(San_Juan) Linea_200_(EMT_Madrid) J-core Ivančani Leptonesiotes_cyanospila Juanjo_Bajo_Ulloa Jennifer_Lynn_Finch Jaime_Quijandría Le_Tâtre

html map