Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Azud_de_la_Acequia_de_Fabara Beddomeia_wiseae Barkhausia_vesicaria Castellbisbal_(Barcelona) Batalla_de_tarento_(209_a_c_) Cascalleja Barhaspatya_sutra Batalla_de_Rosalis Challenger_de_Brașov_2013 Brave_Little_Tailor Booster_draft Carex_dichroandra Cascalote Centro_Democratico_y_Social_(España) Carmen_de_lirio Berlencourt_le_cauroy Canton_(Wisconsin) Carlos_María_Fitz-James_Stuart_y_Palafox Barone CSD_Colo-Colo Batalla_del_Roble Chaenogobius_annularis Batalla_del_monte_graupius Barbosella_dolichorhiza Centro_micologico_de_navaleno Campeonato_de_Wimbledon_1992 Cala_Tuent BMI Cardenal_Infante_Fernando_de_Austria Briot Beaumont_sur_Grosne Cardioptera_minor Campeón_de_Campeones_2005/06 Björn_Eriksson Calle_168_(línea_de_la_Séptima_Avenida–Broadway) Castelnau_de_Brassac Basiprionota_ceramensis Canton_de_Le_Mas-d'Azil Año_471 Bartolome_Gabarró_y_Borras Barra_de_coco Bosque_nuboso_de_Monteverde Categoría_de_grupos Centros_socioculturales_en_Carabanchel Black_Kids Canaduz Bea_Kristol BA_2018 Brihadaranyaka_Upanisad Bison Cadena_de_valor Campeonato_Europeo_de_Halterofilia_de_1995 Bien_privado Carcérulo Carazo_(Nicaragua)

html map