Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Ana_Berlana Dawukou Doble_álbum Amisos Douglas_A._Anderson Alexander_Farfan América_anglosajona Dulce_(desambiguación) Cuareim Aleksandr_Gertsen Alonso_de_Aguilar_el_"Joraique" Dinocheirus_chilensis Cucapá EDGE Amagami Corydoras_ornatus Dante_Lopez Defectos_congénitos_de_la_glicosilación Dinastia_Andhra Cuesta_(desambiguacion) Cuculina Cáncer_de_las_vías_biliares Drogueria Currículos Alto_Islandes Crondall Delta_Aquilae Dume Diospyros_tliltzapotl Córdoba_Balonmano Directiva_de_Aves Drosera_cunninghamii Edge_540 Del._Fl._Faun._Bras. Alfredo_Marino Doricentrum Dendrorhynchoides Copa_de_la_UEFA_1986_87 Distrito_de_Karonga EU_CP Coprofilia Dorotheanthus_apetalus Diaminooxidasa Denominación_de_Origen_Jerez_Xéres-Sherry Disynstemon Distrito_de_Thionville-Ouest Don_Roby Cristian_Erbes Cruzada_del_36 Dekensara Dieta_liquida Diocesis_de_Talca Alejandro_Giuntini Dennery_(Santa_Lucia) Amaluna

html map