Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Caldo_de_murgazo Cambrón Casiostega Botánica_moderna BGM_71_TOW Centro_historico_de_Oaxaca_de_Juarez Castillo_de_Medina_Sidonia Cañon_antiaereo_M1939_de_85_mm_(52_K) Braun_Blanquet Carex_enanderi Caterina_Mancini Calvenzano CSA_Steaua_București_(hockey_sobre_hielo) Bulbine_mettinghii Café_de_Colombia_(equipo_ciclista) Cena_silenciosa Baltazar_R._Leyva_Mancilla Cerro_Cóndor Castillo_de_Vélez Bonchamp_les-Laval Becks Carlinos Capcom_vs_Snk CASA_C-235 Batalla_de_Gaza_(312_a_C_) Billy_Green_Bush Calluella Bob_paris Cantón_San_Miguel Basílica_de_nuestra_señora_aparecida Búnquer Berta_de_Kent Carlos_García_Cambon Blake_Island,_Washington Canatalba_(Domingo_Perez) Carolina_Lorenzini Best_seller CNT_congreso_de_valencia Cantina_de_Mos_Eisley Cantón_de_Besse_sur-Issole Berny_Riviere Calicotome_cretica Bidegorri Carretera_nacional_1A_(Vietnam) Bahía_Porpoise Castillo_de_los_Ingenieros Capitania_general_(americana) Barrena_positiva Casa_de_munecas_(obra_de_teatro) Calendario_baha'i Bólido_de_Santa_Fe Babina_Rijeka Bizarro Bedford–Nostrand_Avenues_(IND_Crosstown_Line) Cachari

html map