Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Eliche

Farfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.
W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm.
Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki.
Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole.

Caquetio Bailamos_Greatest_Hits Bot._Exped._Oregon Banco_Central_de_Samoa Cardona_Rizal Centro_de_Estudios_Jurídicos_de_la_Administracion_de_Justicia Cebrecos Bellerophon Basílica_de_san_pedro Batalla_de_Kurukshetrá Calumet_(Minnesota) Batalla_de_los_Arboles_Caídos Cazuela_(comida) Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_Artística_de_1979 Bezange_la_Petite Castillo_de_Enfesta Basílica_de_santa_maría_de_los_angeles Blond_ambition_tour Capnites_fabacea Calle_Asunción Bourguignon_sous-Montbavin Cargo_(álbum) Barrio_Blanco,_Cucuta Campeonato_Sudamericano_de_fútbol_sala Carlos_Álvarez_(beisbolista) Cantherhines_verecundus Baliracq-Maumusson Ben-Hur_(película_1925) Año_263 Cella_(Teruel) Bodega_Chakana Cardicuca Cerveza_Jupiler Carlos_Boil Casa_del_Anciano Canón_de_Delica Canton_de_Saint_Étienne-de-Baigorry Capitán_general_de_Cataluña Centro_de_Recuperación_de_Minusválidos_Físicos Castillon_(cantón_de_Arthez_de_Bearn) Cautivos_del_mal Caballococha Backrónimo Carne_Para_la_Picadora Batalla_de_Orleáns_(463) Bistriţa-Năsăud Campeonato_Mundial_de_Patinaje_de_Velocidad_sobre_Hielo_de_2005 Black_Comedy Canal_Brecknock Boca_de_incendios Cellana_strigilis_oliveri Banco_Central_de_la_Republica_Dominicana Barbadija Bacterias_acido_lacticas Capitulos_de_Maguma_Taishi

html map