Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Camino_de_Santiago_Aragonés Burnt_Pine Camomila_de_jardín Baccara Bojan_Djordjic Buenos_dias_Madrid Caralps Chalepus_submarginatus Cajas_de_Compensacion_de_Asignación_Familiar Cardenal_Javier_Lozano_Barragan Belfort_sur_rebenty Campanula_transtagana Caballero_sin_espada Cellier-du-Luc Borojevići Beatriz_de_falkenburg Carlos_di_sarli Beà Casalta Bailey's_Prairie_(Texas) Boa_Vista Cesar_Pereyra Barnejo_Berellín Berrioplano_(concejo) Chaetocnema_semicoerulea Carole_Ann_Ford Casa_del_51_de_Market_Street Casa_Condal_de_Barcelona Ceñiglo_blanco CRI Cereus_candicans Calle_Luis_Gomez_Carreño_(Talcahuano) Años_140_a_C Calceolus_alternifolius Campeonato_Canadiense_de_Futbol Bono_Bocanfor Bactris_bella Bob_De_Moor Boisd Camara_clara Bandera_de_las_Islas_Caiman Callitropsis_macrocarpa Begonia_dichroa Campeonato_Mundial_de_Boxeo_Aficionado_de_1978 Bēt Caminos_de_Santiago_en_Espana Castellers_de_vilafranca Bhabhar Caída_de_Filadelfia Campo_de_Cuellar Blenamiboa Benthophilus_grimmi Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_1975 Bryan_E._Dutton CIMAT

html map