Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Coo Dorú_Areaba César_Láinez Alejandro_V_(antipapa) Dream_Fighter Druce Alvaro_rodriguez_torres Corsono_Carsono CulturArts_-_Música_(subdirección_de_Música_de_CulturArts) Cueva_de_salamanca E.On_España Depresion_psicotica Disturbios_de_Irlanda_del_Norte_de_1969 E_M_S Doug_Liman Daniel_Díez Diario_de_Anna_Frank Dioni_Ángeles_y_Miguel Distrito_de_moyo Cordon_del_Azufre Dia_de_la_Amistad_Español_Filipino Dia_del_Mar David_S_Goyer DeAndre_Liggins Debate_de_las_dos_culturas Dramaturgos EUREKA_147 Crash_test_dummy Alvaro_F_Lorenzo Dychotria Alonso_de_Estrada_(Gobernador) Crepy_(Paso_de_Calais) Distrito_de_Zombo DeWitt_(Illinois) Crinopsis Dido_abandonada_(Ciampi) Cámara_de_Comercio_de_Bogotá Cyperus_vegetus_var._triangularis E.U. Diócesis_de_Sonsón_Rionegro Disturbios_de_Littleport Doulaincourt-Saucourt Cálao_filipino_grande Dermatosis_ampollosa Dmytro_Grabovskyy Crimen_de_lesa_patria Alvaro_Elías_Loredo Daniel_Fernandez_Crespo Alexandru_Ioan_Cuza Dunkirk_(Ohio) Dipolo_dipolo Didelphis_pernigra Delantera_eléctrica Corticotropina Copan_Ruinas

html map