Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Barrio_La_Trinidad_(Malaga) Candido_Melchor_Maria_Trigueros_de_Lara_y_Lujan Bunium_denudatum Carlos_Tevez Campeonato_Mundial_de_Esqui_Alpino_de_1936 Batería_de_plomo-acido Calle_Julio_Martínez_Prádanos Campeonato_Panamericano_Absoluto_de_Taekwondo Benedikt_Friedlaender Caña_blanca Biker_Like_an_Icon Catar_(país) Bougainville_(Islas_Salomon) Carlos_Heriberto_Astudillo Calardos_(Huétor-Tájar) BAFTA_a_la_mejor_direccion Batalla_de_guastalla Breadboard Bohdan_Shust Beto_Satragni Blabera_ferruginea Carlos_Cuauhtemoc_Sánchez Blanca_Soto Carmen_Casco_de_Lara_Castro Calle_14_(linea_Broadway) Cabuenes_(Gijón) Año_596 Bellegarde_du-Razès Calendario_Cosmico Castillo_de_trigueros_del_valle Blues_Brothers_2000 Canton_de_Scey_sur_Saone_et_Saint_Albin Cabe Cassia_tora_var._borneensis Bulbonaricus_brauni Batalla_de_Phu_Tong_Hog BBPR Balance_hídrico Casa_Museo_Zenobia_y_Juan_Ramon_Jimenez Bernardo_Gómez_Martinez Cerremíngano Barnechea_Fútbol_Club Barroca_(Fundao) Bohemios_de_Cristianía Catoira_(Pontevedra) Canté Borde_Mogollón Balay_(mitologia) Barrio_Parada_14 Carl_Tausig Bletia_gracilis Brundidge_(Alabama) CBBC_(canal_de_televisión) Canción_del_Cola-Cao Benedetto_da_Rovezzano

html map