Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

CD_Barquereño Canalone Catedral_basílica_de_segorbe Besmé Bowie_(desambiguación) CEM_Air CTM Buenos_Aires_(canción) Bernieres-le-patry Ceratozamia_zaragozae Bolondrón Belbèze_de-lauragais Bernardiella Año_650 Carnaval_de_Solsona Cabo_Buen_Tiempo Campo_Ramon Año_181 Año_391_adC Burnhaupt_le-Haut Belenois Año_159_adC Baliosus_lycoides Brassavola_cuspidata CNSC Batalla_del_puente_milvio Baj_Baj Cantón_de_Narbonne-Est Black_Lotus Banco_Galicia Cartoon_Wars_Part_II_(South_Park) Castillo_de_La_Rábita Carl_Michael_Herlofsson Cancha_de_futbol Barrick_Gold Batalla_de_Beller Bauer_y_Sigel Campeonato_mundial_de_futbol_Alemania_2006 Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1970 Buco_pecho_blanco Camellia_brevipetiolata Año_167_adC Cantharidus_opalus_cannoni Catedral_Basílica_Metropolitana_de_la_Inmaculada_Concepción_(Manila) B.H.Wilcox Bull._Agric._Exp._Station_Tel-Aviv Boëseghem Candelero_Abajo_(Puerto_Rico) Burlisto_corona_negra Brassica_rapa_ssp._olifera Batalla_de_Los_Loros Capilar_linfático Breuville Belter Bartolome_Estupiñán_Cabeza_de_Vaca

html map