Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Anden Hubli Hemorrágico Grupo_de_perth Montmirey_la_Ville Historia_de_tabasco Monchy_(Santa_Lucía) Montrol_Senard Henry_O'Neal_Dehane_Segrave Municipalidad_de_Baltinavas Armenia_en_los_Juegos_Olímpicos Area_Metropolitana_de_Valera Hugo_de_Semur Arca_de_zoe Artes_literarias Attila_jozsef Habla_riberana Armenia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2000 Morlancourt Attagenus_madoni Morsa Howethoa Antoni_Dobrowolski Henri_de_la_Tour_d'Auvergne,_Vizconde_de_Turenne Guerra_de_Creta_(1645_1669) Higuerote_(Venezuela) Hípica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Helsinki_1952 Archimantis_latistyla Arco_Iris_F_C Monmouth_(Illinois) Archilaúd Griseb. Hieronia Audrina Gruñón_(pez) Hector_Gabriel_Banegas Grupo_C Mont_roig_del_Camp_(Tarragona) HCPSS Hermandad_Jesus_de_la_Salud_y_Maria_Stma_de_la_Estrella_(Guadix) Mont_de_Marsan Asociación_para_la_Paz Autopista_Madrid-Cordoba Hipoplasia Holstein_Gluckstadt Andrew_Serkis Movistar_del_Perú ISO_3166-2:SV Guillaume_Antoine_Olivier Montverde_(Florida) Hannah_Montana_(juego) Grimisuat Histeria_de_conversión Arnr Henry_De_Gibert_-El_Futuro_Politico_de_Espana-

html map