Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Artur_Ivens_Ferraz Hans_Gugelot Astydamia_latifolia Antoptino Antikleia Mordella_subbasalis August_(California) Houston_(Minnesota) Azodicarboxilato_de_diisopropilo Arte_mayor Hormiguerito_de_espalda_marron Aspidoras_carvalhoi Asilis_pugiunculus Mordella_mcnamarae Archivo_General_de_la_Nacion_(Mexico) Grugé-l'Hopital Monumento_Nacional_a_la_Segunda_Guerra_Mundial Hostigamiento_de_osos I_Don't_Care_(canción_de_Ricky_Martin) Ano_1111 Antonio_I_de_Sajonia Atlas_de_Cresques Idioma_mbyá HALCA Guillermo_Israilevich Arveja_de_asno Guerra_mundial_Z Hanns_Martin_Schleyer Montero Aquiturriain Guerra_de_los_Trescientos_Treinta_y_Cinco_Anos Archivo_General_de_la_Nacion_(Argentina) Asiento_(anatomía) Augusteum_y_foro_romano_de_Cartagena Hanna_Montana:_la_pelicula Herbie:_a_toda_marcha Aspasia_epidendroides_var_principissa Moazzam_Begg Ante_Trumbić Antonio_Jaén_Morente Antonio_Castro_Cordobez Autovia_del_Cantábrico High_Hopes_(álbum) Hermógenes_Perez_de_Arce_Ibieta Ateles_chamek Avilly_saint_leonard Herrera_de_Alcántara_(Cáceres) Arturo_Orzabal Halobaena Arblade_le_Haut Hartleton Arquebacterias Hovenia_dulcis_var._latifolia Antonio_de_Padua_María_Severino_López_de_Santa_Anna_y_Perez_de_Lebrón Associació_d'Editors_del_País_Valencià

html map