Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Presidente_de_Iran Goncalves_de_Magalhães Procesion_de_los_Niños Marquesado_de_Campo_Florido Grado_de_doctor Quinquenio_de_Oro_(Nacional) Maso_di_Banco Mikhaíl_Semiónovich_Vorontsov Ramon_Gonzalez_Peña Marqués_de_las_Hormazas Malden,_Massachusetts Martín_Rodríguez_(desambiguación) Gonzalo_Martínez_Corbalá Quema_prescrita Que_vienen_los_socialistas Marsella_(estación) Gran_Turismo_PSP Protentella Manuel_"Pachi"_Vazquez Margarita_europea Marsden_Hartley MG Miller_David_Castillo_Quiñonez Matt_Serra Proyecto_de_Parque_Nacional_de_Guadarrama Lysiloma_australe Premio_Concha_de_Plata_al_mejor_director Metalurg_Mariúpol Martin_Vucic Malacochaete_riparia Marchastel Ludwig_von_Kochel Man_of_Science,_Man_of_Faith Losacio_(Zamora) Mi_Sangre_Tour_Edition Manuel_Sánchez_Vite Reginald_Innes_Pocock Mario_Rodolfo_Gayraud Manuel_Lagares_Perez Manihot_edule Queensrÿche Rambla Longay Quảng_Ninh Lucas_Gafarot Raymond_Buckland Powiat_turecki Lychnis_vulnerata Lluenga_de_güe Real_Orden_Familiar Mezclas_Infame Mecenas Memoryhouse Mezcla_asfaltica Regla_de_allen

html map