Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Azúcar_piedra Cenizo_tornasol Carlos_Parra Carlos_Casanueva Carlos_V_de_Parma Carnen Brachytrycherus_madurensis Bergpark_Wilhelmshöhe Biblioteca_Hypatia_de_Alejandría Azor_chico_acollarado Catálogo_Kochel Chapil Carlos_Marchi Catalina_de_los_Rios_y_Lisperguer Canar_(Granada) Caricias_al_alma Being_Eve Carlos_Noel Carlos_Maurrás Balón_de_Oro_de_la_ANFP_2009 Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_Artística_de_1983 Campeonato_Europeo_de_Esgrima_de_1999 Bisbee Base_Russkaya Carthage_(Misuri) Cangrejo_(armadura) Bude Blicca Camilo_Torres Benemérita By_Vazquez Campagnac Batalla_de_Baton_Rouge Berserker Bollmannia_umbrosa Centro_de_detencion_de_Guantanamo Bakuninista Caro Bay_plaza_shopping_center Boa_(San_Pedro) Carol_Castro Bandera_brasilena Blue_train_(album) Caja_con_solapas Cerastium_grandiflorum BFC_Dynamo_Berlin Bill_Foulkes Batalla_de_Santa_Gertrudis Carretera_de_la_cordialidad Banco_de_filtros_hibrido Benjamin_Franklin_National_Memorial Brasas Cantón_de_Mazières_en-Gatine Calculo_Estructural Calanthe_bracteosa

html map