Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Malout Provincia_de_Chincheros Prosopocoilus_gertrudae Regulación_Homométrica Pteris_cretica Mamorecillo Lágrimas_de_San_José Lluis_Pericot Marcial_Maciel Miersiella_aristata Recertificación_de_la_Asociación_Médica_Argentina Malthinus_flaveolus Gorski Proceso_quimico_de_la_cal Lixy Primera_denticion Los_HH Radioactivo_98_½ Qustul Graficos_vectoriales Pragmática_Sancion Lo_apolíneo_y_lo_dionisíaco Medicina_Nuclear Meloe_perplexus Maria_Pilar_Salarrullana_de_Verda Reagrupamiento_por_la_Cultura_y_la_Democracia Pterocarpus_homblei Mentha_albae-carolinae Primera_Division_Andaluza Manfred_Pranger Reciclaje_de_pilas RedeTV! Mariano_Téllez-Girón_y_Beaufort_Spontin Lophiodontidae Primavera_de_Pekin MFK_Viz_Sinara_Ekaterimburgo Primera_ministra Raion_de_Stanytsya_Luhanska Manuel_Criado_de_Val Los_Rabanes RX_J1856_5_3754 Mike_B_Anderson Pristocerinae Raion_de_Novoukrainka Prionispa_subopaca Puchuncavi Miles_Davis Pánfilo_Natera_García Live_At_Leeds Quintín_Metsys RJFM6 Prodemyde,_s.a. Raymond_Desèze Protestas_de_Rusia_de_2011 Manteola/Sánchez_Gómez/Santos/Solsona/Sallaberry

html map