Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Muestreo_espacial Anfisbénido Génave_(Jaén) Antiguos_centros_de_altos_estudios Huairou Auditorio_de_Tenerife Huma_Abedin Autorretrato_de_durero_(louvre) Monte_Ngerchelchuus Mohamed_Helmy Iberia_Líneas_Aéreas_de_España_S.A. Movimiento_Antigonish Historia_de_la_psicologia_social Athyrium_rhaeticum Guitry Monoriel Augusto_weberbauer Antonio_Juan_Bances_y_Valdes AnyDVD Astrogangar Apsisaurus Arturo_Mélida Monomma_bertiae Autovia_Valencia-Santa_Pola Hidrargiria Ms._Dewey Monasterio_de_Hermo Angélica_Harada_Vásquez Modesto_Cubillas I_Ae_23 Angelo_Berardi Mitos_de_origen Azaouad Antonio_Sardinha IC_5067 Harpanota Hombre_Mas_Fuerte_Del_Mundo Asociacion_continental_americana_de_trabajadores Monomma_mycotretoide Hernándo_de_Zárate Aquinas_Reid Hopkins_Park_(Illinois) Henri_Didon Azerbaycan_Televiziya_ve_Radio_Verilisleri_Qapalı_Səhmdar_Cəmiyyəti Gualdón Himno_de_Metán Atarazana_(desambiguación) Autopista_del_elqui Atxabiribil Historia_económica_de_Francia Anthologia:_20th_Anniversary_Geffen_Years_Collection_1982-1990 Hotel_de_Florida Monte_Paterson Idioma_yides HLi

html map