Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Comisión_Nacional_de_Actividades_Espaciales Webster_(Wisconsin) Condado_de_crosby Washington_(Indiana) Veinticinco_Anos_de_Paz Yehuda_ben_Moses_ha_Cohen Computadora_cuántica_de_Kane Yachaywasi Valdostanas Vorly Constitución_brasilera Cianófago Charing Akkol Airwolf_(videojuego) Ad_Hoc Cognac-la-Forêt Conferencia_Economica_del_Imperio_Británico Citroen_mehari Yunco_magallánico Computador_universal Aeropuerto_de_kangiqsujuaq Condado_de_Chaffee_(Colorado) A_Single Condado_de_Palma_del_Rio Walter_Lopez_(Arbitro) Ciridoña_morada Conrad_von_Gesner_(1516-1565) Web_Services_Interoperability Cista_mistica Charnay_lès-Chalon Vila_Maria_do_Paraguai Conophytum_cauliferum_var._lekkersingense Ajo_cabanil Yerba_ñeta Valeri_Zolotukhin Compromiso_de_breda Wayne_Brabender Yehuda_ben_moshe Conan,_el_barbaro A_59 Ya_es_1_2_dia_en_China Alberto_de_sajonia Van_Cortlandt_Park–Calle_242_(IRT_Broadway–Linea_de_la_7ma_Avenida) Comparación_de_lanzaderas_pesadas Warbird Adán_Balbín Cine_irani Volná_Revoliutsi Winfield_(Misuri) Vergil Vesioli_(Voznesénskaya,_Labinsk,_Krasnodar) Club_Atletico_Juventud_(Las_Piedras) Constenla,_Julia Achy

html map