Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Niasia_difformis Ninja_Tune Piedras_runicas_vikingas Orchis_saccata_var_fedtschenkoi Parkersburg_(Virginia_Occidental) Máquina_de_fotos Ntra_Sra._del_Carmen_-_Nájera Ordizia_(Guipúzcoa) New_Post_(Wisconsin) Plan_Barre Oficina_de_Servicios_Estrategicos Ocho_loco Plan_de_Maitland Orogenia Nínox_pardo Noxa_(medicina) Passacaglia_y_Fuga_en_Do_menor,_BWV_582 Parque_nacional_natural_Tayrona Oblast_de_Transcarpacia One_(álbum) Orquesta_sinfónica_de_San_Francisco Par_de_Inglaterra Nunn_(Colorado) N_G.N. Oremburgo Nannocampus_weberi Península_de_La_Magdalena Patrice_O'Neal Nicolas_Gogol Neo-Destour Nazarín_(novela) Olney_(Metro_de_Filadelfia) Oktiábrskoye_(Rostov) Poleo_de_río Pelargon Plaza_Los_Domínicos_(estacion) Portela_de_Sacavém Pontenx-les-Forges Occitanie Nestorini Pinus_engelmannii Parroquia_de_trinity_palmetto_point Overland_(Misuri) Península_Ruca_Co Myslovitz Pelargopsis_capensis Portugues_de_Olivenza Países_por_población_pasada_y_futura Olor_de_chinches O_S._T. Método_de_exhauscion Perifrasis_Verbal Pilocereus_chrysacanthus Odontotrypes_lama Piero_Puricelli

html map