Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Alvaro_de_Mendana_de_Neyra Cálamo_(antropología) Cymbidium_ensifolium_var_haematodes Ecuacion_de_Continuidad East_Dubuque_(Illinois) Copa_Intercontinental_1967 Cuerpos_de_la_Guardia_Revolucionaria_Islamica EAAF Diego_I_de_Viseu Damion_James Denis_Diderot Division_de_Honor_de_futbol_sala_2006_2007 Custodio_Dos_Reis Alexandr_Alexándrovich_Blok Derecho_internacional_publico Amietophrynus_cristiglans Descubrir Down_for_Life Dinar_kuwaiti Durham_(California) Cuco_(Banda) Divina CosmoCaixa_Madrid EMBRAPA Dactylorhiza_aristata_f._rosea Delta_Herculis Departamento_de_Educación_de_la_Ciudad_de_Nueva_York Among_the_living Distrito_de_Jesus_Maria Du Eddie_Brock Dreux_Breze Cromopicotita Curtil_sous_Buffières Douarrea Coventry Deporte_en_honduras Correio_da_Manha Corbeta_Halcón Crasulácea Disco_Bear Divisiones_Regionales_de_Ceuta_y_Melilla_2007_08 Alticorpus Amigas_de_colegio Dolor_neuropático Diosa_Uma Cremastra_lanceolata DTTZ Departamento_de_Instruccion_Pública_del_Estado_Libre_Asociado_de_Puerto_Rico Aleksandr_Kutépov Cuevas_de_Denísova Ecología_de_los_bosques_de_neblina_en_el_Peru Diócesis_Canariense Dia_internacional_de_la_enfermeria Duraluminio

html map