Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Utrículo_prostático Rottboellia_compressa Richard_MacNeish Trofonio Gastronomia Trymosternus_cordatus Municipio_de_Olive_(condado_de_Madison,_Illinois) Ruta_Estatal_de_Nevada_531 Rodrigo_Garcia Gloria_Mestre Rodolfo_Terragno René_Clair Ruta_de_Illinois_149 Turduli_veteres Rio_Aruwimi Tuetano Municipio_de_Knox_(condado_de_Clearfield,_Pensilvania) Muraena_argus Fulton_(Illinois) Trent_(Texas) Unser_Star_für_Oslo Municipio_de_Savo_(condado_de_Brown,_Dakota_del_Sur) Glaucium_littorale Gasteria_verrucosa_var._striata Rube_Goldberg Riobamba_(cantón) Implementaciones_de_TCP Renta_Nacional Tṛṣṇa Ruellia_brasiliensis Rial_anzibarí Iglesia_de_San_Nicolás_de_Bari_(Porlamar) Municipio_de_Glengary_(condado_de_Fillmore,_Nebraska) Rome_(condado_de_Jefferson,_Wisconsin) Ruta_Estatal_de_Nueva_York_1A Universidad_de_naciones_unidas Fuente_SAARC Municipio_Andres_Mata_(Sucre,_Venezuela) UNITEC Gil_de_alvarado_y_benavides Fritz_Muliar Futa-kuchi-onna Glipa_flava Univesidad_de_Berkeley Independência_(Bolivia) Iniciativa_por_Cataluña_Verdes Giovanni_Miranda Gente_y_la_actualidad_(revista) Gleneini Ricardo_Cavallo Municipio_de_Appleton_(Misuri) René_Jules_Dubos Río_Dozan Front_de_Liberation_du_Quebec Genista_atlantica

html map