Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Camin_Real_de_La_Mesa Canciller_de_la_Confederación_Suiza Bontang_F.C. Baskervilla Champigny-sous-Varennes Cadena_Liverpool Biciclope_para_dos Carniola_(roca) Bnei_Yehuda_Tel_Aviv_FC Banco_Centroamericano_de_Integración_Económica Canon_del_sil Bac_Kan Cedro_(Ceará) Carolina_Castillejo_Hernández Braco_de_Weimar Boris_Vasilyev Castilleja_miniata_subsp._elata Bhavnagar Catalina_de_Habsburgo-Jagellón Canny-sur-Therain Ballet_de_Colombia Belemnites Bellis_ramosa Bun_(Altos_Pirineos) Bonaire Belhestar Candas_Club_de_Fútbol C.Chen Ceferino_Ortega_Mendoza Carlos_Cortés_Diaz Campeonato_de_Europa_de_Atletismo_en_Pista_Cubierta_de_2002 CD_Tropezon Brihad_Vishnu_Purana B_737 Canal_de_San_Jorge_(Papúa_Nueva_Guinea) Brennu_Njáls_saga Calle_72_(estación) Cesio_Nasica Begonia_hispida Centro_Politécnico Bahía_Montego Cedrela_adenophylla Cesar_Roel_Schreurs Cerinthe_suevica Canton_de_Sainte-Menehould Boothwyn Bloquismo Cabezuela_cana Canarium_wenzelii Beauvois-en-Vermandois Belkis_Ayon_Manso Cardwell_(Misuri) Bright_Lights,_Big_City Brutal_Opera Belan_sur_Ource

html map