Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Zdravko_Kuzmanovic Acueducto_de_Acámbaro Agenda_informativa Colegio_de_Traductores_Públicos_del_Uruguay Con_derecho_a_roce Yeriómenko Vitamina_B1 Chioneidae William_Averell_Harriman Victoria_University_SC Acido_N_Acetilneuramínico Chester_(Dakota_del_Sur) Voto_de_confianza Chrysolina_verestschaginae Ablepharus_pannonicus Ciudad_Santa_Inés Chufi Zoológico_de_Hamilton Coatepec_(municipio) Consejo_de_Gobiernos_Locales_de_Cataluna Vasili_Kaliagin Aeropuerto_de_Darwin Yezidismo Xenobatrachus_scheepstrai Cneo_Cornelio_Cosso_(tribuno_406_adC) Virgen_de_la_Sede Zonda Al_Jaish_Bagdad Controversia_del_gráfico_de_hockey Chionocharis_hookeri Wina Zarqa Vocacion_de_San_Mateo Club_deportivo_carmen_mora_de_encalada WPLR Verz._Pfl._Casp._Meer. Villiers_sur_Orge Zakynthos_Football_Club Cistus_salviifolius_gamma_grandifolius Zorita_de_la_Loma Abulfeda Wang_Liqin Vasily_Vladimirovich_Bartold Al_Ahly_(Doha) Concepto_de_desarrollo Acetilcisteina Zenón_Franco Alberto_Fonrouge Coctel Vuelo_006_de_China_Airlines Akita_(Japón) Colores_complementarios Chrysanthemum_jacobaeifolium Conan_the_Barbarian_(película_de_1982) Vitry_sur-Orne

html map