Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Microdonacia_bidentata Marcos_Sebastián_Aguirre Locaciones_en_summer_bay Puy_de-Dôme Premio_del_Banco_de_Suecia_en_Ciencias_Económicas_en_memoria_de_Alfred_Nobel Gran_zapatilla_de_dama Microstachys_ramosissima Maximo_Díaz_Cano_del_Rey MBR_200 Medidas_de_posicion María_Martínez_Franco Macrospora Grant_Hill Maplewood_(Nueva_Jersey) Maho_Shojo Pulpo_comun Raúl_Cuesta Microrregiao_de_Alagoinhas Regimiento_Buin Mikaël_Silvestre Livingston_(Texas) Lover_of_Life,_Singer_of_Songs_—_The_Very_Best_of_Freddie_Mercury_Solo Llardecans Línea_146_(Rosario) Louvetot Mallikarjun_Mansur Marco_Acilio_Glabrion Memo_Rex_Commander_yel_Corazón_Atómico_de_la_Vía_Láctea Matricaria_myconis Grecia_otomana Rebeliones_coloniales Martiniega Martires_de_Arad Marina_de_México Manuel_Antonio_Bonilla_Nava Lucia_de_Lammermoor María_Teresa_Guerrero Maleae Golfo_de_Suez Gran_Premio_de_Brasil_de_2012 Luciano_Juaristi_Mendizabal Mascotas_del_futbol_peruano Mancomunidad_Cerrato Línea_2_(Esquel) Luciano_Lollo R_palatal Margarita_Geuer María_José_Molina Pénfigo Prodr._Stirp._Gott. Marville-Moutiers-Brulé Ramal_A2_del_Ferrocarril_Belgrano R_M_Harper Megalognatha_chevalieri Masters_de_Tenis_de_Madrid

html map