Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Bandera_de_bello_(colombia) Barrio_chino_(pelicula) Cassida_olympica Calliandropsis Bolsa_de_nueva_york BSI_Challenger_Lugano Castilblanco_de_henares Barrick Batalla_de_Tarapacá_de_1842 Brian_Hill Bernardo_de_Brito Bela_IV Boca_de_Camarioca Barracas_al_Sud CZK Bactericida Calle_53_(linea_de_la_4_Avenida) Babuino_gigante Bjørnøya BO Cacalomacán Castellio_contra_Calvino Betul_Bazar Bizan_Kawakami CPEIP Cameronianos CLOA Central_Nuclear_de_Brunswick Bambusodae Carpatos Bandera_de_Río_de_Janeiro Batalla_de_Hímera_(480_adC) Censo_peruano_de_1961 Centaurea_sonchifolia Carlobruchia_boliviana Biblioteca_pública_del_estado_(córdoba) Cerbon Calycanthus_glaucus Branko_Šegota Barrio_Concha_y_Toro Baalzebub Canonigos_de_flor_rosa Bltc_research Borislav_Pekić Casa_Museo_Jose_Carlos_Mariátegui Categoria_discreta Brenda_Weiler Borno_(Nigeria) Celtis_heterophyla Carlos_Atanes Branca_ursina Bryozoa Calylophus Cantón_de_Carrillo Carniano

html map