Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ajantis Aeropuerto_de_Lyon-Saint_Exupéry AXA_FC_Barcelona Aegilops_parvula Compañía_Anonima_de_Administración_y_Fomento_Eléctrico Adicción_al_bronceado Virgen_de_la_silla Charles_Morton Vanaspati_(categoría_vegetal) Claudio_Nerón_Germanico Alcohol_p-cumarílico Cocodrilo_del_Nilo Agea_hedionda Zubin_Mehta Aegus_notarii Academia_de_Brera Zarra_(Telmo_Zarraonaindía_Montoya) Colision_Vía_Lactea_Andromeda Al_Qaeda_del_Magreb_Islámico Vilcún Acequia_de_Mislata Academia_jonica Vinalopó_Medio Yiff Akita_Japon Vorterix_Rock Adalto_Batista_da_Silva Condado_de_Gem_(Idaho) Vœllerdingen Alba_de_la_Odisea Albiana Claudio_Santoro Visorrey Valencia_(Bukidnon) Xeropetalum_rotundifolium Vaughan_Williams Adonis_Jordan Abrigo_de_Cinto_Ventana Chiroxiphia Aeropuerto_de_Alepo Waldo_Perez_Cino Yevgeni_Dmitrievich_Polivanov Zekuu Ciudad_de_Oklahoma Choerodon_gymnogenys Coluber_triaspis WFS Vasilievca Cicare_Aeronautica Club_Athletic_Bizertin Virtua_Fighter_10th_Anniversary Volvió_la_alegría_vieja! Wheatland_(Wyoming) Woodville Adam_Dunn

html map