Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Guerra_civil_en_el_Mandato_de_Palestina Grindstone-Rowes_Run Guillermo_Díaz_(baloncestista) HMS_Benbow_(1913) Idioma_ignaciano Axopodio Hrvatsko_vijeće_obrane Anthelephila_sinica Asnakayevo Anoxico Heraclio_Botana Autoodio Monte_Ellsworth Avalancha_de_éxitos Avant_lès_ramerupt Mulazzo Athamanta_montana_var._sibirica Grumman_E-2_Hawkeye Arqueología_del_Perú Mixoma_odontogénico Anos_0_a.C. Arachosia Arroyo_de_Martín_Roman Ministro_de_Economía Guillermo_Orbaugh Archivo_COM Avn_media_network Austrocylindropuntia_floccosa Atramitio Monasterio_de_Santa_Catalina_de_Siena_(Buenos_Aires) Asintotas Automovil_electrico_de_batería Monasterio_de_la_Inmaculada_Concepcion_(Loeches) Ateos,_El_Salvador Mitraísmo Horacio_Aiello Aomori_Aomori Henri_Tresca Autovia_GC-23_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria Higuerote Arturo_Bray Mortadelo_y_Filemón_Maastrich_._Jesús Mundial_de_fútbol_de_1986 Archaeosphaerodiniopsidaceae Aubigny_en-Plaine Autómata_móvil Araçás_(Bahia) Ano_667 Avenida_Boyacá_(Caracas) Hernán_Millas Hyltebruk Holometabolía Aurelio_Rodríguez Movimiento_resistencia_global Hameenkyro

html map