Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Parnase Nypa_fruticans Nieves_Herranz Oscar_Héctor_Quintabani Pontão Polígonos Perception New_York-París Nicolas_Gillet Muñoz_Garm Posada_de_Marie_Henry Polluela_de_Andaman Pleuroziaceae Palabra_complementada Parque_nacional_Kinchega Música_de_Kazajstán Nogent_sur-Marne Pluriarquia Plebiscito_del_vintén Paul_Revere Ophthalmolabus_parilis Nicolae_Iorga Pleine-Selve_(Gironda) Piper_PA-27 Ngen Orchis_taubertiana Orden_de_los_Minimos Pearl_River_(rio) Nébeda Os_Blancos Nicolás_Martinez_Valdivieso Pintura_de_historia Pecoraro_Scanio Opera_de_Dresde O_M_G. Patrulla_Ascua Oldenlandia_puberula Máquina_oracle Pierre_Ducasse Pakeha_(animal) NGC_61B Picture_This_(álbum) PCI_(bus) Portmore_United Olga_Konstantinova_Romanova,_reina_de_Grecia NYS_DOT Mérélessart Panthera_leo_atrox Potencia_energetica Polychaetus North_Riding_of_Yorkshire Ophrys_bertolonii_ssp_drumana Neochila Nestinus_viridis Nothophantes

html map