Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Moutabeaceae Montigny_en_Arrouaise Hospital_del_Salvador_(Antofagasta) Antonio_Escaño_Garcia Autodromo_de_Sitges-Terramar Historia_de_Bahamas Autillo_choliba Halfdan_Haleg Arteria_palatina_ascendens Andalucista Australoeuops_castaneipennis Hidrocarburos_cíclicos Mortadelo_y_Filemon_¡Soborno! Andrés_Giménez Horst_Paulmann_Kemna Hedysarum_portoricense Antonio_Gómez_Robledo Armando_T_Hunziker Montauban-sur-l'Ouveze Hudson_lowe Muerte_en_Granada Associacão_academica_de_maputo Mischa_Zverev Mimosa_bracaatinga_var._aspericarpa Guerra_Civil_Tayika Asnillo Guppy_1A Andrade_(Pontedeume) Ano_1893 Arribes_del_Huebra Idioma_Yimas Angela_Alfarache_Lorenzo Aqualung_(desambiguación) Asociación_Mexicana_de_Ciencia_Ficción_y_Fantasia Mosarejos Huso_acromatico Monumento_natural_cueva_Alfredo_Jahn Atlanta_96 Andrés_Vicente_Gómez Ardales_del_Río Hector_Fabio_Landazuri Heuliez_Bus Avesnes_le_comte Halogenacion_radicalaria Arsène_Lupin Hadancourt_le-Haut-Clocher Historia_del_béisbol_en_República_Dominicana Heliadas Astragalus_arenarius Henri_d'Aramitz Ano_1869 Asperula_sherardia Mohr_im_Hemd Hugo_Steinhaus Antonio_Raimundo_Ibáñez_Llano_y_Valdes

html map