Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Senecio_littoralis Toco_keniata Tangos Theta_Cassiopeiae St_-Lag The_Troubles Travecy Spinetta_y_los_socios_del_desierto Sebastião_José_de_Carvalho_e_Melo Seleccion_de_Futbol_de_Venezuela Sinfonía_n_14_(Mozart) Torreada Sao_João_de_Loure Teoría_Ginzburg-Landau Santa_María_(Colombia) Television_en_Espana_en_1985 Stanley_Nyamfukudza Serie_filatelica Stella_Marquez_Zawadski_de_Araneta Saint-Colomban_(Países_del_Loira) Saint_Maurice_Thizouaille Selección_de_rugby_de_España Si_Di Torneo_de_Dubái_2014 Sociología_en_Polonia Saint_Germain_lès_Arpajon Solo_Dios_puede_juzgarme Toro_de_fuego_(Ayerbe) Selva_de_Doramas The_Long_and_Winding_Road Soligny-les-Etangs Suki_na_Mono_wa_Suki_Dakara_Shoganai Teletón_2007 Santiago_Vazquez_(periodista) Skip_Beat Seleccion_de_futbol_de_Maldivas Saint-André_(queso) Sixx:A_M. Tetraleurodes_contigua Segunda_División_B Teatro_nacional_de_Japon Schiavone Sayville_(Nueva_York) Tlachichilco Transicion_de_espín Sibusiso_Isaac Syrmaticus_ellioti Spirit_(album_de_Eluveitie) Tatiana_Baramziná Sara_Muza_Simon Stanley_Richieri_Afonso Teoria_de_Cannon_Bard Soft_ware Tomas_Estanislao_Campos Tatyana_Lebedeva

html map