Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Chimo_Bayo Ciudad_de_Edimburgo Columnas_de_Jupiter Akiyama_Nobutomo Comstock_Park Zolfo_Springs Ahora_me_toca_a_mi Club_Atlético_Liniers_de_Bahia_Blanca Chiliotrichum_diffusum_var._media Yegórov Vincenzo_Galilei XETEC-AM Compartimentación_(Servicios_de_inteligencia) Chirazienne_F._C. Vizcondado_de_Bernuy Contenido_libre Veniliornis_lignarius Condado_del_Paraíso Aeropuerto_Regional_de_Collingwood Vafþrúdnir Clase_Kaiser_(1875) Xermade Chiautla Aelfwine Aiko_Yanai Cilantrillo_de_monte Victor_o_Victoria_(1995) Club_Play Zeria_zebrina Coiffy-le-Bas Administración_comunal Variable_irregular Akina_minami Zilla_chamaerapistrum Alcachofas_de_Andalucía Adolfo_Doering Científico_informático Walter_Cannon Xylosteon_caeruleum Aadorf Aeropuerto_El_Carano Abraham_hyacinthe_anquetil_duperron Chies_d'Alpago Abductor_del_menique_(mano) Villa_Fañe Coco_Hernandez Abadía_de_Beauport Voghiera Clase_de_anatomia_del_Dr._Nicolaes_Tulp Condado_de_Hockley Volcanismo_en_Marte Aeropuerto_de_Terrace Watsoniella Coeficiente_de_inteligencia Vella

html map