Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Senorío_de_Aruej Span. Tithymalopsis Sociedad_Deportiva_Gernika_Club Telescopio_espacial_Spitzer Sao_Salvador_de_Viveiro San_Ramón,_Alajuela Tamburello Sankarsan_(caturvyuha) Santa_Úrsula_y_las_Once_Mil_Vírgenes Touit_sticopterus Torre_de_Guadarranque The_Kid_(pelicula_de_1921) Sauber_C-29 Salvia_polystachya Test_Drive_Unlimited_2 Savulescu Tituboea_rufopygus Saint-Mard-de-Réno Saint-Point-Lac Semanal Tomodon_coronarium So_Amazin Soteriología Temperanceville_(Virginia) Thomas_Mathews Temporada_de_huracanes_en_el_Atlantico_2004 Saint-Dizier-les-Domaines Toutosa Sainte_Croix_Grand-Tonne Subsecretaria_de_Transportes_de_Chile Seleccion_mozambiquena_de_futbol Sube_a_nacer_conmigo_hermano Solidago_jailarum Templo_de_la_Inmaculada_Concepción_de_Angangueo Serapias_neglecta_subsp._istriaca Tadeusz_Piotrowski_(montanista) Tientayernos Trazabilidad_sistemas The_Getty_Villa Saint_Etienne_du_Gue_de-l'Isle Totalplay_Telecomunicaciones Tepuia Thylamys_marmota Santa_Rita,_Guam Thorsten_Arwidsson TVRI Sibundoy Teoría_clásica_de_los_tests Tan_Sri_Hamzah_Abu_Samah Simón_Balbuena_Marroquín Saint_Vitus Super_video Thunb. Stop_Loving_you

html map