Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Luis_Rocafull Raíces_(álbum) Midstream Mechanicsburg,_Illinois Marcus_Fabius_Quintilianus Mentha_glomerata Línea_4_(Metro_de_Sevilla) Presidente_del_Consejo_Regional Mamma_Mia! Madura Protomo Melipotes_gymnops Real_Sociedad_de_Victoria Mariñelarena Mescalina Marquesado_de_Santiago_de_Oropesa Marco_Antônio_Ribeiro Marcela_Gonzalez_Salas Marina_Real_británica Precious_(Cubic_U) Godfery Mangosta_de_cola_corta Golden_Axe_II Psicosis_(luchador) Marina_Abramovic Magnánimo_(navío) Privacion_del_sueno Matuš_Kozáčik Marquesado_de_Valde_Ínigo Me163_Komet Rally_de_Finlandia_de_1991 Microrregião_do_Litoral_de_Aracati Puerto_de_montevideo Radaid Matelândia MM! Pseudotyrannochthonius_kobayashii Gran_Premio_de_Sudáfrica_de_1963 Ramon_Subercaseaux_Perez Marques_de_Carrion_de_los_Cespedes Mano_a_mano_(album) Granos Real_Sitio_(novela) Mielografia Mata-ki-te-rangui Radical_12 Marianito_Bauzá Queso_de_Vidiago Mammillaria_aureoviridis Puerto_Ibánez Mensaje_de_correo_electronico Mancomunidad_Campo_de_Gomara María_Victoria_Morera_Villuendas Mercogliano Marquínez

html map