Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Remensa Ribeirão_Cascalheira Roche_Charles_la-Mayrand Resolución_(1861) Rockopop Municipio_Trujillo_(Trujillo_Venezuela) U'wa Republica_Islamica Universidad_del_este_de_carolina Ulises_31 Fyrstenberg Tropiometridae Municipio_de_Warren_(condado_de_Sanborn,_Dakota_del_Sur) Rio_Pechenga Gnómico_(lengua) Universidad_Anáhuac_México_Sur Republica_Espanyola Río_traful Glaucófitas Gabia_Grande USS_Edsall_(DD-219) Tupelo_(Mississippi) Resfrio_común Reproduccion_asistida Río_Vyrvi_Jvost Rivière_des-Prairies–Pointe-aux-Trembles Imperial_Doom Romanivka_(Raión_de_Kotovsk) Geografía_de_Canadá Municipio_de_Congress_(condado_de_Morrow,_Ohio) Turbinia Geranium_sylvaticum_var_variegatum Rossiyanka From_Russia_with_love_(película) Gloredhel Revolucion_de_Cochabamba_(1810) Trichomycterus_maracaya Rémécourt Richard_Verreau George_Valentine_Nash Tumba_de_cámara Geometria_absoluta Municipio_de_Milltown_(condado_de_Hutchinson,_Dakota_del_Sur) Rio_de_Las_Conchas Ignacio_Reyes_Saravia Gabinete_de_maravillas Fígaro Indicacion_Geografica_Protegida Furgoneta_grande_(Sevel) Rio_Trujala Truman_(Minnesota) Municipalidad_de_bosilovo Uzbekfilm UNO_Spin Municipio_de_East_Pennsboro_(condado_de_Cumberland,_Pensilvania)

html map