Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Pacto_Soviético_Alemán Plebiscito_del_vintén Pachycereus_tehuantepecanthus Pedro_Valtierra Oliver_Rappoport Parque_da_Redencão Museo_diocesano_y_catedralicio_de_valladolid Picridium_vulgare_subsp._maritimum Oratorio_de_la_Difunta_Correa Palacios_de_Goda_(Ávila) Porechontes_albiventris Pelosos Oluta Neko_no_ko_no_koneko_shishi_no_ko_no_kojishi Paris_Inostroza Plinia_pedunculata Piptocarpha_leubnitziae Natación_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Tokio_1964 Nacar_Colunga National_Library_of_Medicine_(EE_UU.) Período_Preniceno Myrcia Paratebueno Nama Pedro_Teixeira_(cartografo) Newsday_LLC POWER5 Phleum_pratense_subsp._abbreviatum Negueruela Oh_zittre_nicht,_mein_lieber_Sohn Nohoch_Tata Parras_de_la_Fuente Notre_Dame_SC Pedro_Arias_de_Avila Olimpija_Rīga Paretón Ochroxylum Oncidium_longipes_var._monophyllum Organización_territorial_de_Croacia Paulo_José_Lopes_Figueiredo Piratas_Jóvenes Orden_de_Compra Oropendola_de_Baltimore Noche_Kupala Palacio_de_los_Hornillos Postville_(Iowa) Neobisium_cerrutii Orange_Blossom_Special Nasarawa_United No_toca_botón Pachyptera_alliacea Piton_diamantina Novak_Đjoković NAND Polo_Montañez

html map