Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Carolynne_Cunningham Banco_de_Pedro Bellac Carretera_Pamplona_Aoiz_Lumbier Brahmán_(raza_bovina) Ceferino_Hugo_Denis Canal_2_Andalucia Bob_Evans Bell_AH-1_SuperCobra Canon_88_mm Año_1281 Bethel_(condado_de_Kitsap,_Washington) Catástrofe_de_Alcudia Cenesmon Bo_Ne_Win Bartolome_Cairasco_de_Figueroa Carmelo_Reyes_Gonzalez Běijīng_gushi Bhágavat_puraná Candín_(El_Bierzo) Blumberg Campinapolis Cañón_Anti-Tanque_Tipo_1_47_mm Bandar_Labuan Barón_de_ley Catalina_Fieschi_de_Genova Brigada_Contra_Incendios_Forestales_de_Palmarito Bebé_medicina Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1936 Batalla_de_Solicinium Bourgneuf-en-Retz Brahmacharis Bera_/_Vera_de_Bidasoa Campeonato_Mundial_de_Remo_de_1998 Becheresse Canal_de_Kiel Caca_(mitología) Catolica_Majestad BMW_M10 Carlos_Prieto_(Mägo_de_Oz) Calendario_liturgico Babilonia_(ciudad) Bailando_por_un_sueño_2007 Bruselas Cercopithecus_mitis Bourg_sous_Châtelet Calormen Carcel_de_Oviedo Celomado Catorcenos Bran Bernardo_Marin Cabo_Raso_(punta) Birthe_Wilke Blue_State

html map