Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Trilogía_Iberoamericana Municipio_de_Half_Moon_Lake_(condado_de_Misisipi,_Arkansas) Trophée_des_champions Roger_Boscovich Genovia Index_(personaje) Trujillo:_El_Poder_del_Jefe_I Genista_erioclada Fulöp_Lenárd Municipio_de_Brush_Creek_(condado_de_Adams,_Ohio) Genji_Monogatari Responsabilidad_del_Estado SOL_Líneas_aéreas Río_arapey_chico Freshwater Municipio_de_Cedar_(condado_de_Floyd,_Iowa) Rolls-Royce_Silver_Cloud Ierba_de_mil_flores Iglesia_Prioral_de_Nuestra_Señora_del_Mayor_Dolor Union_Obrera_Metalurgica Incidentes_de_la_Casa_de_Juntas_de_Guernica_de_1981 Indicador_ácido-base Relaciones_exteriores_de_la_República_Democratica_del_Congo Revolucion_del_44 Reino_de_los_jardines_de_Dessau-Worlitz Roberto_Carlos_(cantautor) Tubalcain Futbol_Club_Ascó Glaucidium_peruanum Ren_Akiyama Gastronomía_de_Burgos Municipio_de_Worthen_(condado_de_Hanson,_Dakota_del_Sur) Municipio_de_Monroe_(condado_de_Lyon,_Minnesota) Municipio_de_Brookfield Rethel Frederic_Edwin_Church Gaspar_da_Silveira_Martins U_C.V. S_Adenosil_L-homocisteina Reino_de_la_Sonda Ricky_Martin/Album_1991 General_"Thunder"_Ross Retroactiva Ricardo_Espinoza Garnacha_roja Fútbol_en_los_Juegos_del_Pacífico_Sur_1987 Rosmarinus_latifolius Imer_Machado Roberto_III_de_Capua General_Gutierrez Revue_internationale_des_societés_secretes Round-robin_planeamiento Ulster_fry Rhipsalis_monteazulensis Río_isar

html map