Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Dorynota_matogrossoensis Amber_Marshall Cúnsolo Corpus_Christi_College,_Oxford Dani_Ruiz_Bazan Economia_de_Pakistán Coste_de_vida Cyd_Charisse Amador_Romani Copa_Tungsram Eastover_(Carolina_del_Norte) Cylindropuntia_parryi Alex_Barrera Dos_Bocas Alicia_Ortega División_Norte_Sur Danza_contemporánea Allotopus_mollenkampi Copa_de_Marruecos Cycadales Deisswil Diana_(desambiguacion) David_Perez_Rubio Cubillas Distrito_de_usquil Distrito_de_lobitos Dario_Hernandez_Saldaña Dibolia_chevrolati Cotaxtla_(municipio) Drosera_annua Dado_de_12_caras Americatel Alfa-fetoproteína Día_mundial_del_medioambiente Cultura_pre_islámica Dave_presidente_por_un_dia Dudleya_blochmaniae_subsp_brevifolia Diaura EEAS_2006 Aleyrodes_taiheisanus Doyerea Dubravko_Pavličić Código-ASCII Dry_As_A_Bone Distrito_de_Germersheim Dario_(nombre) Dinastía_de_los_Habsburgo Cotinga_golipúrpura Denominacion_de_Origen_Malaga Dzidzilché_(Tekom) Diego_de_la_Torre Ammophila_australis Denis_Kolodin Corazón_Abierto Dave_Karofsky

html map