Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Monumento_Cristo_Rey Aubry-du-hainaut Hierba_del_cáncer Montitxelvo_(Valencia) Monoptongo Huercal_de_Almería_(Almería) Guillermo_Herrero Andrea_Jaeger Ministerio_de_Economía_y_Producción_(Argentina) Mitógeno Antonio_Flórez_Urdapilleta Ayacucho_(cráter) Montpellier-de-Médillan Ibirá_peré Montanes_(navio) Astero Mmpg Mimagoniates_inequalis Anoectochilus_yungianus Antimundializacion Arqueoastronomia Anguirasas_(tribu) Aviso_a_los_navegantes Mis_adorables_sobrinos Astyanax_nicolasi Modelo_autorregresivo_de_media_movil Halichoeres_argus Hierba_blanca Araliácea Atilax_paludinosus He_Got_Game Antirretrovirales Anomalía I._S._A._F. André_Lajoinie Ideografico Asesino_relampago Anoplolepis_custodiens Ayas_(desambiguación) Antoni_Muntadas Hyphaene_taprobanica Humaitá_(Neembucu) Huertas_de_la_Magdalena Hombre_de_arena Asta_ascendente Hipernatremia Mucosa_estomacal Arañero_escamado Guinzeling Annales_du_Museum_d'Histoire_Naturelle Gárgolas Ashes_to_Ashes_(serie_de_televisión) Monte_Usborne Mohnton Antonio_Sebastián_Di_Pietro

html map