Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Zalazar Woods_of_Ypres Vin_paillé Abaceno Vasili_Golován Wiener_Riesenrad Club_Social_y_Deportivo_Macará Alberto_García_Fernández Vértice_(teoria_de_grafos) Zona_Metropolitana_de_Monterrey Yacimientos_de_La_Espina_del_Gallego,_Cildá,_El_Cantón_y_Campo_de_Las_Cercas Cheij_El_Avia_Uld_Mohamed_Khouna Val-d'Auzon Chorilaena_hirsuta Clase_Hobart Air_Florida Velika_Horvatska Cocción_a_fuego_lento Alberto_Enríquez_Perea Villa_General_José_Tomas_Guido Conserva_de_verdura_de_Tianjin Vinh_Yen Abu_l_hassan_ali_ibn_ar_rigal Club_Deportivo_Malaga Codice_Ephraemi_Rescriptus Vogüé Cohete_de_botella Vouet Vesicula_sináptica Abismo_de_pasión Colton_(Nueva_York) Abdul_karim_qasim Chlamydostachya_spectabilis Constitución_del_Japón Club_de_futbol_badalona Ciencias_y_tecnicas_historiograficas West_Grant_(Dakota_del_Norte) Albert_Rocas Zahúrdas_de_Plutón Abderraman_i Conspiracion_judeo_masónico_marxista-internacional Charles_Aube Veruno Constitucion_Unido Yunnanozoon Cofradia_de_la_Entrada_de_Jesús_en_Jerusalen_de_Albalate_del_Arzobispo Aguilas_Club_de_Futbol ARA_9_de_Julio_(1893) Chauvoncourt Vólkov Adam_Muller-Guttenbrunn Alconchel_de_Ariza Yiyǒngjūn_Jìnxíngqu Concertista Academia_Alemana_de_la_Lengua_y_Poesía

html map