Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Descripción_interna Cuy Cyperus_esculentus_var_helodes Cotoneaster_crenulatus Diego_Sevillano Distrito_de_pogradec Distancia_lunar Dr._Niebla Disney_Cinemagic_(Alemania) Alhucemilla Crithmum Diabólico Cultura_de_venezuela Division_Norris Domo_(desambiguación) Echolombrin Cristo_Redentor Deportivo_Fontana Croton_sylvaticus Dan_Georgiadis Crepis_asturica Amorphoscelis_austrogermanica Altica_inconspicua Alfredo_Garcia_Morales Distrito_Escolar_89_Maywood-Melrose_Park-Broadview Diplomacia_de_los_canones Distrito_de_Chacapampa Algodoneros_de_Guasave E_304 Dubai_Ports_World Duvel_Moortgat Democracia_nacional_de_centro Crisis_económica_de_2008-2012 Cruz_bipartida Don_Pasquale Alejandro_Ramos Amendüze_Unaso Depósito_bajo_presión Draft_de_la_NBA_de_1972 Droguetia Diana_de_restricción Copa_de_Naciones_de_África_Occidental_1986 Decenio_de_Accion_para_la_Seguridad_Vial_2011-2020 Alicate_de_uña Alexander_Tettey Cuora_trifasciata Alexei_Stukov Cruz_de_Ínigo_Arista Aleksandr_Radishchev Cuauhtémoc_Velasco_Oliva Dodonaea_illita Crisis_de_Kósovo David_Cortés_Caballero EFHK Ctenogobius_saepepallens

html map