Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Localidades_de_Canada RFC_1918 Reaccion_de_Doebner-Miller Radiogranada.es Refineria_de_petróleo Lourdes_Valera Microrregiao_de_Entre_Rios Maywood_(Nueva_Jersey) Matria Lord_Ripon Ramon_Sánchez_Pizjuán Melína_Merkouri Queenie_Eye Marcel_Pichon Lussekatter Pride_(canción) Michel_Bonnevie Puente_de_masegoso Mecina_Tedel Gran_Consejo_Fascista Publio_Cedio_Mus Locking Medusa_Melena_de_Leon_Artica Miguel_el_sirio Marta_Rocafort_y_Altuzarra Lucio_Cornelio_Escipión_(cónsul_82_a._C.) Loa_(desambiguación) Matadero_cinco_o_La_Cruzada_de_los_Niños Radiografía_de_tórax Marcus_Agrippa Pyrrhura_pfrimeri Recopa_de_la_AFC_1993-94 Mammillaria_elengans Luis_I_de_Blois Madejas_(gastronomía) Miguel_Iscar_Juárez Manuel_María_Negueruela_y_Mendi Línea_1_(TUP) Matriz_aumentada Lucio_Valerio_Catulo_Mesalino Manuel_M_Flores Provincia_de_Woleu_Ntem Grande_Jacquerie Mede Luis_Acevedo Madan_(dios_hindú) Macrodorcas_bisignata_giselae Los_Jaivas_(álbum) Marine_Corps_Recruit_Depot_Parris_Island Los_Expedientes_X_(temporada_4) Lucio_Furio_Medulino_(cónsul_413_adC) MacPherson_struts Lászlo_Bodnár Grainville-sur-Ry M._A._M.

html map