Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Asociacion_Deportiva_Universidad_de_Oviedo Himno_de_Cataluna Ano_805 Arctonyx Ascii Hasaán Austral._J._Bot. Andres_manuel_lópez_obrador Hyphessobrycon_amandae Moëlan-sur-Mer Hesiquio_(varon_apostólico) Hedin Himno_nacional_argentino Heraldo_de_murcia Héctor_González_(futbolista) Ancylobotrys Historia_de_Sudamérica Antoni_Padilla Andrew_J_Applegate Mordellistena_rufonotata Género_fantástico Monolepta_ludicra AnyDVD Hossein_Dehghan Hyperolius_viridiflavus_ornatus Arnoya Atlético_Maronese_de_Neuquén Androcalymma Area_metropolitana_de_Vinaros_-_Benicarlo Armentieres_sur_Avre Idioma_vascuence Homburg Mirko_Kovac Mohammed_Ibn_Azzuz Mo-tzu Antonio_Jose_González_Padilla Grupo_de_Artistas_y_Técnicos_Espanoles_Para_la_Arquitectura_Contemporánea Arrondissement_de_Briancon Mordellina_luteicornis Hīná_varṇa Armando_de_Borbon-Conti Hechos_(Chile) Antoni_Pujadas_Mayans Mirinae Humboldt_(Argentina) Mitologia_de_Cantabria Historia_del_futbol_de_Jalisco Arboretum_Hatanpaan IRCM Asociacion_de_Fomento_San_Bernardo Antonio_Rodriguez_Jiménez Anfipáticos Area_metropolitana_de_la_Bahia_de_Cadiz_y_Jerez Gurbanguly_Berdimuhamedow Attoor_Ravi_Varma

html map