Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mazieres_de_Touraine Rebutia_tamboensis Punta_Entinas-Sabinar Meineckia_uzungwaensis Magerit_(supercomputador) Manuel_Huerta Lycodes_semenovi Masters_Of_Reality Maintenay Puerto_Deportivo_de_CCR_Chapela Longo_de_Lesbos Melasmothrix_naso Milciades_Pena_(hijo) Mall_of_the_emirates Ramon_Alonso Reflexiones_(album_de_José_José) Primera_division_española_2008_09 Ramal_Santa_Fe_-_Santa_Barbara Raphael_Holzhauser Maria_de_los_Desamparados_Muñoz_y_Borbon Grammatotheca_bergiana_var._eckloniana Premios_Goya_2002 Gran_Premio_de_Alemania_de_2009 Macari Llamoso Real_Colegiata_de_San_Sebastián Mililani_(Hawai) Puente_Bagratión Gran_tratado_de_instrumentación_y_orquestación_moderna Grande_(rio_Bolivia) Lymania Meridiano_(periodico) Marco_Tulio_Ciceron Marco_Máximo Martín_Adán Mika_Koizumi Gran_Premio_de_Singapur_de_2011 Millennium_(cómic) Mas_(album) Manuel_Jalón Puerto_Boyacá Mesias Lyube Puente_del_Bicentenario Lychnis_alpina_var._americana Master_Chief Luis_Santana Rally_de_Nueva_Zelanda_de_1984 Propanal Masaru_Emoto Precritica Pseudespera_femoralis Luis_Pereira_Íñiguez Primera_División_de_Portugal_1975-76 Marcha_camion

html map