Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Caja_(recipiente) Bomberman_Max:_Red_Champion Blood_(the_x_files) Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montaña_de_2003 CVC Caso_HumanPlasma Cantante_lírico Chanceaux Carlos_I_de_Vendome Campeonato_Europeo_de_Boxeo_Aficionado Butea_Superba Castillo_de_drumlanrig Cara_de_Barro Boca_de_Tunel Caudofoveado Cabezarrubias_del_puerto Cartago_en_España Cataratas_Takakkaw Cardo_prieto Bang-A-Boomerang Catedral_Basílica_de_la_Inmaculada_Concepción_de_Mobile Boulevard_García_del_Río Cantón_de_Zarcero Basiliano Braco_de_weimar Bin_jip Bulbocastanum_balearicum Carlos_Zavaleta Castillon_(canton_de_Arthez-de-Bearn) Canal_de_kiel Blas_Perez Ben_Collins_(piloto) Años_800_adC Cesar_Horst Carlos_Iván_Degregori Castillo_de_La_Zuda_de_Lérida Campo_de_Hielo_Patagonico_Norte Carlos_Castán_Usieto Campanula_linifolia_var._rohlii Betula_pendula_var_pendula Berezniki Buenos_días,_América Año_831 Campana_japonesa_de_paz Bodas_de_sangre_(1977) Caesalpinia_paraensis Brahma_(dios_con_varias_cabezas) Beliş Biblioteca_del_Condado_de_Contra_Costa CCTV-Children Bandro Biblioteca_del_Condado_de_Contra_Costa Centaurea_antennata Carvicais

html map