Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Bombin_(sombrero) Black_Earth_(condado_de_Dane,_Wisconsin) Blandy_(Essonne) Castillo_de_Alamin Basilica_de_la_natividad Bichi_Fuertes Bertolini Busy_Hour_Call_Attempts Cactus_tuna Bárquidas Banh_dúc Azteca_Regional Carterophonus Bula_aurea Campaña_de_los_Balcanes CREO Berberechos Bafata Bog_of_Allen Callicarpa_bodinieri Batería_de_níquel-hierro Castillo_de_Urrea Barbus_macroceps Bajo_sajon_neerlandes Bithra Bleach_Fade_to_Black_-_Kimi_no_na_o_yobu Bing_crosby Bing_Ads Caso_Rasputin Campeonato_Mundial_de_Balonmano_Masculino_Junior_de_2001 Butia_yatay_subsp._paraguayensis Beaujolais_nouveau Cerophysa_warisan Cassia_arborea Bailey's_Crossroads_(Virginia) Barbus_bergi Barrio_la_Castellana_(Bogota) Bjarnason_(desambiguación) Cambridge_(villa) Candil_rufo Caso_FILESA Cantón_de_Neufchâtel_sur_Aisne Canecas Campeonato_Mundial_de_Hockey_sobre_Hielo_Masculino_de_2013 Batalla_de_lützen_(1632) Bienio_Radical-Cedista Batalla_de_Alcira Brian_McDermott Blood_(España) COEX_Mall BCBA Caballo_Purasangre Bombardeo_intenso_tardio Bartholomäus_Blumenthal Calorimetría_diferencial_de_barrido

html map