Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Bucketheadland Bundesliga_(tenis_de_mesa) Cerrate Baru_(distrito_de_Chiriqui) Campanula_dalmatica Boquete_de_Antuco Catagramma_eluina Bernières_le-Patry Campeonato_mundial_de_superbikes Cerinthe_aspera Campeonato_Europeo_de_Halterofilia_de_1990 Biblioteca_Nacional_de_India Chancho_Cero_Especial_Navideño Caña_azucarera Azé_(Loir-et-Cher) Batalla_de_Adowa Castillo_de_Denzlingen Big_Sandy_(Texas) Bobby_Hatfield Carnicero CCSP Castrocielo Centreville_(Maryland) Calle_149_Grand_Concourse_(estacion) Cassipourea_elliptica_var._parvifolia Boris_Alekseevich_Fedchenko Bomba_centrífuga Big_Gemini Cayo_Livio_Salinator Catástrofe_demográfica_tras_la_conquista_espanola_de_America Boys_Don't_Cry_(álbum) Bodianus_flavifrons Boksić Bolivar_(Peru) Báquides_(obra) Challenger_de_Numea_2014 Carlos_Berjano_Fernández-Banciella Bogenhofen Bercenay-le-Hayer Brachypteridae Biscayzacu Catedral_de_la_Asuncion_de_Nuestra_Senora_(Cordoba_-_España) Canville-les-Deux-Églises Bino Carlos_Trullet Cape_Carteret_(Carolina_del_Norte) Bulbul_bimaculado Campeonato_Europeo_de_Natación_de_2004 Años_210_adC Cassida_nigrohumeralis Brachycola C_M_P Canton_de_Forges-les-Eaux Blitum_graecizans Barcelona_Bus_Turistic

html map