Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jose_Joaquin_Perez_Budar Josefina_Herrán Jaboatão Kani_basami Ix Invasiones_japonesas_a_Corea_(1592_1598) Joannes_Maria_Schuver Irish_Free_State Lexa Lagunas_Pontinas Jennifer_Garner Jose_Canseco Lago_Tengiz KV_284c Laurak-bat Jaillon Ki_(álbum) Las_siete_colinas_de_roma Jose_María_Oriol_Urquijo Leire_Martinez Juan_Manuel_Valero_Martínez Interestatal_155_(Illinois) Juan_Jesús_Pinero_Bolarin Liga_Autonomica_de_la_Region_de_Murcia Jean_Rey_(político) Israel_Lopez_Hernández José_Quer_y_Martínez Kira_(Mortal_Kombat) Insurgencia_en_el_Cáucaso_Norte Lebrunia_(actiniaria) Linea_de_la_Septima_Avenida-Broadway Jose_María_Bernadas Jarilla_(genero) Islas_Chauques Leontodon_taraxacum Jorcaos_Rojos J.Ohara Iwatsuki-ku_(Saitama) Jose_María_Juaristi_Mendizábal Instituto_Literario_de_Coquimbo Leopoldo_García_Colín Kamil_Čontofalský Jose_Francisco_Belman Kupčina_Žumberačka Iselma_okiepana JJB_Stadium Lago_de_Genval L'Ile_Bizard–Sainte-Geneviève Liceo_7_de_niñas_Luisa_Saavedra_de_Gonzalez Islote_de_Fajou Judio_sefardi José_Antonio_de_Mendoza_Caamano_y_Sotomayor_marqués_de_Villagarcía Iván_Vasílievich_cambia_de_profesión Libra_de_Gibraltar Jorge_Alberto_Riancho

html map