Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Isla_de_Barents José_Luis_Giménez-Frontin Kentaro_Sato Juan_Párix_de_Heildelberg Lesiem Jeremy_Menez Juan_de_Sarinena Lee_Seong-Bok KIS Lagenophorinae József_Szendrei La_movida_del_Festival Laguna_de_chicabal John_Leven José_Maria_Sánchez_Iznaga Itsuki_Koizumi Juan_Buridán Las_vas_a_pagar Josep_Linuesa Jose_Lloret_Perez Juan_Cinnamo Journal_of_Geophysical_Research Laguna_Celeste Kool_arrow La_golfilla Islas_San_Benito Kaunitz_Rietberg,_Wenzel_Anton Julius_Robert_Oppenheimer Krasin_(Krasnodar) Jose_Manuel_II_Tomás Lavandera_(Gijon) La_Peña_Estación La_arana_de_rincon José_Joaquín_de_Olmedo_y_Maruri Jaime_Creus_Martí Kinarwanda Kirsten_Heiberg Kolcsey_Ferenc Journal_of_the_Arnold_Arboretum Iwatsutsunowo Josep_Domènech_i_Estapà Liga_de_Chile_de_waterpolo_masculino Leandro_González Ixora_escalerae Jean_Mohr Jesus_Garcia_Quijano Jehan_Alain Kwa_Geok_Choo Intelectual_organico Katie_Holmes Lil_Shank Juan_Manuel_Locatelli Lipoproteína_de_alta_densidad_(HDL) La_Vallee_(película_de_Barbet_Schroeder) Irradiacion_de_comida

html map